The Last Song of the Troubadours
Poetry and Music in the Crown of Aragon (14th and 15th centuries)

 
 
 

Presentació

The Last Song of the Troubadours: Linguistic Codification and Construction of a Literary Canon in the Crown of Aragon (14th-15th centuries) és el títol d'un projecte de l’European Research Council (Independent Starting Grant 2009, programa marc FP7 2009-2013-241070) amb seu a la Universitat de Barcelona (Departament de Filologia Catalana-IRCVM) en el qual col·laboren investigadors de diverses institucions. El projecte s’articula en tres eixos de recerca:

1. Edició i estudi d’un corpus de lírica occitanocatalana procedent del cançoner Vega-Aguiló (Biblioteca de Catalunya, mss. 7-8 [VeAg]) i d’altres testimonis més antics: fragments trobadorescos de Siena (Archivio di Stato, C. 60 [s]) i Madrid (Real Academia de la Historia, 9-24-6/4579 [Mh]), fragment amb notació musical de Sant Joan de les Abadesses (Biblioteca de Catalunya, ms. 3871);

2. Edició i estudi de dues obres cabdals de la preceptística poètica dels segles XIII-XIV: la Doctrina d’Acort de Terramagino da Pisa i les Leys d’Amors;

3.1. Edició i estudi del Roman de Cardenois, novel·la cavalleresca del final del segle XIV escrita en francès per un autor anònim que coneixia bé Catalunya i la poesia de Guillaume de Machaut.

3.2. Edició d’un Diplomatari que recull notícies sobre joglars, ministrers, instruments musicals i manuscrits de lírica registrats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó entre els segles XIII i XV.

Paraules clau: poesia cortesa i mecenatge, producció manuscrita, crítica del text, musicologia i mètrica, evolució dels gèneres poètics, herència literària dels trobadors a Catalunya.

  • European Research Council
  • ICREA
  • Universitat de Barcelona